Copyright © 2011- Inga-Lill Engholm 

 

 

Mina kvalifikationer och företagets historia!

 

Jag tog mitt gesällbrev med toppbetyg, medalj, diplom och stipendium 1970. Jag öppnade min första salong samma år tillsammans med en skolkamrat. Jag var då 18 år gammal och hon var 20 år. Vi delade senare på oss på grund av barn och andra omständigheter.

Dock hände något mycket speciellt under min tid som elev som jag önskar dela med mig av, som väckte  mitt intresse för olika hårersättningar.

Det hände under mitt andra år som elev. Jag hade en veckolön på 50:-

 Jag hade börjat att få ta egna kunder och en av dom som kommit till Sverige som flykting med dom vita bussarna med ett rött kors på  från andra världskriget och blev snart en av mina favoriter. Hon hade svåra skallskador efter att ha blivit träffad av bombsplitter. Vi trollade med allt som fanns till hands på den tiden, Postisher och små lösa lockar. Hon var så nöjd med mina arbeten så att hon en dag gav mig 50:- i dricks! Fattar ni? Det var en hel veckolön!

 Ja, det var stort, särskilt som jag bara var 17 år!

Ja, så var det med det.

Inga-Lills Perukmakeri startades som enskild firma 1987 och omvandlades till aktiebolag 1991, då hette vi Inga-Lills klipphörna AB och idkade i huvudsak frisörverksamhet.

Jag har hela tiden uppdatterat mina yrkeskunskaper.

Med andra ord så är jag en riktig "Hårnörd"

Jag utbildade mig till Hårolog 1990, vilket innebär att jag är specialiserad på hårets anatomi. Det är en unik utbildning som  ger mig möjligheten att hjälpa människor med hår och hårbottenproblem på ett alldeles speciellt sätt.

Jag arbetade i stort sett ensam fram till 2004 förutom mina döttrar och deras vänner som ibland jobbade lite extra hos mig efter skoltid och på skolloven. Jag som tidigare arbetat en del med peruker på 60-70 & 80-talet, fick mitt avtal gällande peruker och toupeèr med Stockholms Läns  Landsting 1994. Jag tyckte även då att var viktigt att ha en så kvaliserad utbildning som det gick att få, därför valde jag att vidareutbilda mig till Perukmakare.

Såja, nu var jag komplett! Sedan arbetade jag både som Frisör och Perukmakare fram till 2004. Jag bestämde mig då för att peruker var det som jag i fortsättningen ville jobba med.

Jag älskar ju att jobba med hår, både syntet och äkta, så det blev riktigt lyckat! Jag bytte lokal och inredde den så att den i huvudsak skulle komma att passa till min perukverksamhet.

Eftersom jag anser att utbildning är A och O när man påstår sig kunna sin sak så bedriver jag också sedan 8 år tillbaka skolverksamhet i samråd med Hantverksakademin i Stockholm. Jag har utbildat 6 elever och nu pågår utbildningen av elev nummer 7.

Jag är godkänd av Sveriges Frisörföretagare (SFF) och Hantverksrådet att driva egen utbildning i medicinskt perukmakeri för utbildade frisörer, den enda i sitt slag faktiskt.

Kriterierna och kostnaden för att söka in på denna utbildning  får du reda på genom att ta kontakt med Hantverksakademin i Stockholm.

 Jag komer i fortsätningen att verka som Examinator i perukmakeri vilket innebär att jag personligen inte kommer att ta emot fler elever.

Den 19 maj 2017 avlades det första gesällprovet i perukmakeri på 20år!

2 st perukmakarelever klarade sina gesällprov med toppenbetyg

Stort grattis och Lycka till!

Det är min förhoppning att yrket ska leva upp och att många fler kommer att ta vara på möjligheten att utbilda sig för att senare kunna ta sina gesällbrev!

 

 

Jag är som sagt medlem i Sveriges Frisörföretagare sedan 25 år och har kollektivavtal, vilket är värdefullt för både mig och mina medarbetare!

Viktigast för oss är att du blir nöjd, det är du som väljer din peruk/hårersättning.

Välkommen till oss!